Atrakcije

KOPRIVNICA je dobila ime prema biljci koprivi. Poznata je legenda o nastanku imena iz 1242. g. kada je kralj Bela IV., bježavši pred Tatarima, stigao do potoka Koprivnice, na prostoru današnje Koprivnice, no nije sjašio s konja i  smočio noge već ga je konj izbacio iz sedla u koprive kojih je ovdje bilo u izobilju. Ljutiti kralj nazvao je to mjesto Koprivnicom, a njezine stanovnike Koprivničancima. Kopriva je i prepoznatljiv dio koprivničke gastronomske ponude u sklopu koje se pripremaju jedinstvena jela i proizvodi od kopriva. Koprivnica je poznata kao grad bicikala, grad kojeg karakterizira najviše kilometara uređenih bici-klističkih staza po stanovniku u RH, razvijen sustav javnih bicikala te muzej bicikala na otvorenom „Od Leonarda da Vincija do danas“, dok se u sklopu manifestacija „Biciklom po Podravini“ i „Europski tjedan kretanja“ organiziraju različite biciklističke aktivnosti. Sačuvana kulturno-povijesna graditeljska baština i brojne manifestacije, glavni su motivi turističkih dolazaka u Koprivnicu. U manifestacijskom smislu najiskorišteniji su ostaci koprivničke utvrde na kojima se od 2006. godine odvija najveći povijesno-turistički spektakl – Renesansni festival, TOP manifestacija s titulom Superbrands-a, dok od ostalih manifestacija valja istaknuti sajam naivne umjetnosti „Podravski motivi“. Uz muzejske i galerijske izložbe, kazališne i koncertne predstave te kvalitetnu ugostiteljsku ponudu, mogućnosti sadržajnog boravka pružaju i rekreacijske pogodnosti pitoresknih obronaka Bilogore, rijeke Drave i umjetnih jezera u bližoj okolici.

Za razliku od mnogih znanih gradova i svjetskih središta, LUDBREG je jedini grad u centru svijeta! To je grad čuda i legendi, koji će svakog gosta očarati spojem vjerske, povijesne, znan-stvene, stručne i umjetničke građe, zanimljivim pričama, osebujnim humorom i bezuvjetnim gostoprimstvom. Ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove, jedinstveno je u Hrvatskoj, a među rijetkima i u kršćanskom svijetu, priznato bulom pape Leona X. još 1513. godine, čemu je prethodio čudesan događaj iz 1411. godine, kada se u kapelici vlastelinskog dvorca za vrijeme služenja sv. Mise čudom pojavila Presveta Krv Kristova. U današnje vrijeme dvorac Batthyany (Bačani) dom je Restauratorskog centra Ludbreg, kulturne institucije međunarodnog značaja, a u kapelici Sv. Križa stalni je postav izložbe arhivske građe vezane uz povijest grada. Zavjetna kapela hrvatskog sabora, čijom je izgradnjom ispunjen davni zavjet Hrvatskoga sabora iz 1739. godine, zajedno s postajama Križnog puta čini jedinstvenu stalnu izložbu mozaika od murano stakla na otvorenom, a u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva od 18. stoljeća se čuva Relikvija – ampulica sa Krvi Kristovom u monstranci (pokaznici) izrađenoj još 1721. godine. Centar svijeta nalazi se upravo u Ludbregu kao i najviši kop Sv. Vinka na svijetu čiji se jedinstveni vidikovac smjestio usred vinorodnih brežuljaka Ludbreške Podravine.

Dobrodošli u ĐURĐEVAC – grad Picoka! Đurđevac je administrativno, kulturno i gospo-darsko središte đurđevačke Podravine, treći i najmanji grad Koprivničko-križevačke županije s preko 8.000 stanovnika. Povoljan geografski položaj, bogata prirodna baština, jedinstveni spomenici kulture, osebujna povijest, sportska infrastruktura i vrijedni ljudi koji njeguju kulturno, tradicijsko i povijesno nasljeđe iznjedrili su idealan prostor za razvoj kulturnog, manifestacijskog, sportskog, enogastronomskog i rekreacijskog turizma. Velebna srednjovjekovna utvrda Stari grad s impozantnom galerijom donacija Ivana Lackovića Croate, modernim interaktivnim i multimedijal-nim muzejom Legende o Picokima i vrhunskim restoranom i pivnicom, jedina hrvatska pustinja s osebujnom i endemičnom florom i faunom – Đurđevački pijesci, Zoološki vrt s devama i domaćim životinjama na Hrvatskoj Sahari, pitoreskno bilogorsko izletište Sv. Ana s vodenicom i gastro delicijom „zlevankom“, vožnja brodom i rafting na izrazito očuvanoj rijeci Dravi, vinska cesta i vrhunska „vina z peskov“, jedna od najznačajnijih i najstarijih manifestacija konti-nentalne Hrvatske – Picokijada s jedinstvenim scenskim spektaklom „Legendom o Picokima“ samo su dio doživljaja koji možete iskusiti u Đurđevcu – europskoj destinaciji izvrsnosti.

Partneri